07.


от 10

Chef Цветомир Николов

Шеф Цветомир Николов е шеф от 15 години. По душа и призвание е готвач, а освен това единствения готвач в България с два Златни медала в две дисциплини за една година в едно състезание: Най-добрия готвач на България и Най-добро ястие със сьомга за 2015 г. И понастоящем щастлив собственик на ресторант Niko'las 0°/360°.

Share Story: Share on FacebookTweet about this on Twitter
Винени истории от кухнята

Преди няколко години не разбирах нищо от вино и нямах никаква идея за мащаба на винения свят. 

Всичко се промени съвсем случайно и то без да съм търсил тази промяна. Дори не съм очаквал, че ще ми се случи. Беше съвсем естествено. 
Преди повече от 10 години работих в ресторант на Раковска, където фокусът беше върху кухнята на Италия, съответно и вината бяха такива. Този ресторант, разбира се, имаше и барман. Освен, че беше класически пияница, той имаше изненадващи познания за виното и определено разбираше и знаеше кои вина са интересни и кои не толкова, кои са емблемите в света, които заслужават повече внимание и имат какво да разкажат. През отвора между бара и кухнята той подаваше различни бутилки вино за опитване и допиване. Постепенно започнах да го слушам какво говори за тях и стигнах до там, че една голяма част от смешната ми тогава заплата се материализираше в различни бутилки вино. Бутилки най-вече идващи от първата ми любов - Тоскана. И не само... Сега всичко е по-различно. След години пътуване в много страни и опитване и работа с различни кухни и култури по света, обичам да експериментирам, освен да залагам на класиката. Имам много любими вина и осъзнавам, че повечето от тях не са най-познатите винени икони и не са широкоразпространени. Пия вино почти всеки ден и то вече е част от моята кулинарна история.  Сега искам да избирам и да показвам вина, които са интересни за мен, такива, които мисля, че си заслужават и такива, които не са познати на целия пазар. Точно такива вина ще намерите в Niko'las 0°/360°. Защо? Защото!