Да учиш за виното докато го правиш: историята на 300 бутилки вино
През 2015 г. в блог за вино и винена култура Еносиасти решихме да започнем един дългосрочен и вълнуващ проект – да научим повече за виното, докато правим вино. За целта се нагърбихме със задачата да създадем близо 300 бутилки от една стандартна 225-литрова бъчва и да заснемем процеса в рамките на мини-сериала „300 и две” (тъй като екипът ни се състои от двама души). Избрахме изба, която се съгласи да ни напътства във всички етапи от изпълнението на проекта. Наехме малка част от лозето им в полите на Рила и го обработвахме цяла година. Лично, под надзор на професионални агрономи, извършихме всички процедури по лозето – зарязване, завръзване, филизене, прекопаване, пръскане и, естествено, гроздобер! Беше ни студено, беше ни горещо, нападаха ни насекоми, ние нападахме плевели – изобщо борбата на нашите два реда лозе беше безмилостно жестока. Научихме много, останаха ни и много въпроси, но се забавлявахме искрено и дадохме всичко от себе си. След лозето се пренесохме в избата, където под зоркия поглед на технолозите извършихме всички процедури, свързани с ферментацията и обработката на виното. В момента, докато нашите „триста” отлежават вече половин година в бъчвата си, ние работим по етикет и стратегия за пласмент. Това ни дава възможност да се запознаем с целия процес, свързан със създаването на едно вино – от концепцията до реализирането му на пазара. Така не само пишем за вино, а съпреживяваме всичко, с което се сблъскват производителите му. Това, което виждате в триминутното видео, са моменти от едногодишната ни работа на лозето и в избата. Остават ни няколко месеца, в които да решим дали ще купажираме виното и как точно ще изглежда то в бутилка. Историята ни с виното не свършва дотук, но за нас беше чест и удоволствие да ви я представим в развитие.