03


от 10

Елена Нейкова & Мария Етрополска

Елена Нейкова и Мария Етрополска са екипът зад enosiasti.bg – винен блог, който подкрепя българското вино с четири ръце, промотира иновативни идеи и търси позитивното под барик и камък. Еносиасти среща читателите си с вълнуващи личности от винената индустрията и показва най-интересните места, на които се прави, представя и продава вино. От година блогът разполага и с онлайн магазин за бутикови серии вина, с който подкрепя личните проекти на едни от най- талантливите български енолози. Всеки, който намира виното за своя страст и не престава да го изучава, е Еносиаст, а на истинските Еносиасти не им липсва въображение. Те задават въпроси и търсят отговори, дори когато истината във виното е неясна. Те са добри разказвачи и отлични слушатели. Те са хората, които ви казват „Наздраве“ и ви го пожелават искрено! Градивно критични са основно към себе си и са готови за винени приключения като настоящото създаване на 300 заветни бутилки.

Share Story: Share on FacebookTweet about this on Twitter
Да учиш за виното докато го правиш: историята на 300 бутилки вино

През 2015 г. в блог за вино и винена култура Еносиасти решихме да започнем един дългосрочен и вълнуващ проект – да научим повече за виното, докато правим вино. За целта се нагърбихме със задачата да създадем близо 300 бутилки от една стандартна 225-литрова бъчва и да заснемем процеса в рамките на мини-сериала „300 и две” (тъй като екипът ни се състои от двама души). Избрахме изба, която се съгласи да ни напътства във всички етапи от изпълнението на проекта. Наехме малка част от лозето им в полите на Рила и го обработвахме цяла година. Лично, под надзор на професионални агрономи, извършихме всички процедури по лозето – зарязване, завръзване, филизене, прекопаване, пръскане и, естествено, гроздобер! Беше ни студено, беше ни горещо, нападаха ни насекоми, ние нападахме плевели – изобщо борбата на нашите два реда лозе беше безмилостно жестока. Научихме много, останаха ни и много въпроси, но се забавлявахме искрено и дадохме всичко от себе си. След лозето се пренесохме в избата, където под зоркия поглед на технолозите извършихме всички процедури, свързани с ферментацията и обработката на виното. В момента, докато нашите „триста” отлежават вече половин година в бъчвата си, ние работим по етикет и стратегия за пласмент. Това ни дава възможност да се запознаем с целия процес, свързан със създаването на едно вино – от концепцията до реализирането му на пазара. Така не само пишем за вино, а съпреживяваме всичко, с което се сблъскват производителите му. Това, което виждате в триминутното видео, са моменти от едногодишната ни работа на лозето и в избата. Остават ни няколко месеца, в които да решим дали ще купажираме виното и как точно ще изглежда то в бутилка. Историята ни с виното не свършва дотук, но за нас беше чест и удоволствие да ви я представим в развитие.