Столетни вина от цял свят
Моята история е от едно мое пътуване до Италия, област Умбрия в историческите градчета Сполето и Асизи през 1991година. Бяхме на гости на кмета на Сполето. Няма да описвам красотите на двете малки градчета и техните забележителности. В областта има гроздови масиви от хилядолетия. Кметът ни заведе на посещение в старата изба на Лунгароти. Там за първи път видях как се съхраняват от столетия вина с колекционерска стойност. На моят въпрос, “Как се продават в оригиналните бутилки или не?” отговорът бе: “по два начина”. Вино, отлежало няколко години, което се продава в специализирани магазини, се прелива в нови бутилки. За първи път видях процеса на бутилиране, машината за замразяване с течен азот на гърлото на бутилката с утайката и отрязването и. Беше много интересно. За спомен имам тирбушон, който използвам и сега. С моята съпруга имаме любими бели и червени вина, както български, така и от цял свят. Ще пробваме и най-доброто вино на Бабич, “The Patriarch” при първа възможност. От няколко дни слушам Истории за виното и 100 години Бабич по Дарик радио.