18


Красимир Мирчев

Роден съм преди 63 години в Добрич. Помня добре и моите дядовци. В къщата имахме две мази и в голямата имаше няколко бъчви с вино, което се произвеждаше от грозде от село Свещарево, на няколко километра от Добрич. Но тъст ми произвеждаше прекрасно вино в с.Староселец близо до Варна от 3 декара лозе. Не само произвеждаше, но и след определено време бутилираше виното в бутилки от шампанско, специално направени с метални пръстени и керамични запушалки от лимонада. Бяха грижливо подреждани легнали, на дървени рафтове, по години в дълбоката каменна маза в къщата ни във Варна. Живея в София. Работя в IT бранша повече от 25 години за различни международни и големи български фирми като търговски директор.

Share Story: Share on FacebookTweet about this on Twitter
Столетни вина от цял свят

Моята история е от едно мое пътуване до Италия, област Умбрия в историческите градчета Сполето и Асизи през 1991година. Бяхме на гости на кмета на Сполето. Няма да описвам красотите на двете малки градчета и техните забележителности. В областта има гроздови масиви от хилядолетия. Кметът ни  заведе на посещение в старата изба на Лунгароти. Там за първи път видях как се съхраняват от столетия вина с колекционерска стойност. На моят въпрос, “Как се продават в оригиналните бутилки или не?” отговорът бе: “по два начина”. Вино, отлежало няколко години, което се продава в специализирани магазини, се прелива в нови бутилки. За първи път видях процеса на бутилиране, машината за замразяване с течен азот на гърлото на бутилката с утайката и отрязването и. Беше много интересно. За спомен имам тирбушон, който използвам и сега. С моята съпруга имаме любими бели и червени вина, както български, така и от цял свят. Ще пробваме и най-доброто вино на Бабич, “The Patriarch” при първа възможност. От няколко дни слушам Истории за виното и 100 години Бабич по Дарик радио.